Discover

Кои сме ние? ABOUT

ТАНЦОВА ШКОЛА ЕСТРЕЯ
Танцова школа „Естрея” е създаден през 2002 година в читалище Никола Йонков Вапцаров-
район Овча купел – София от Румяна Кацарова – възпитаничка на Националното училище за
танцово изкуство гр. София и дългогодишна солистка на Ансамбъла на Българската Армия.
В репертоара на балета има танци от всички жанрове на танцовото изкуство-модерен
балет,характерни танци,хип-хоп и стрийт денс,съвременни танци и български танцов фолклор.

ТАНЦОВА ШКОЛА ЕСТРЕЯ
 Танцова школа „Естрея” е създаден през 2002 година в читалище Никола Йонков Вапцаров-район Овча купел – София от Румяна Кацарова – възпитаничка на Националното училище за танцово изкуство гр. София и дългогодишна солистка на Ансамбъла на Българската Армия. В репертоара на балета има танци от всички жанрове на танцовото изкуство-модерен балет,характерни танци,хип-хоп и стрийт денс,съвременни танци и български танцов фолклор. Главен художествен ръководител е Румяна Кацарова, започнала своята танцова кариера в „Росна китка”,при един от най-добрите детски хореограф-педагози Петър Григоров,по късно възпитаник на Националното училище за танцово изкуство София.Успоредно с това танцува при един от най-изтъкнатите творци Кирил Харалампиев в ансамбъл „Маяковски”.В ансамбъла на българската армия тя се оформя като универсален професионален танцьор,а по-късно и като хореограф. С всяка година броят на танцьорите на балета се увеличава. Към момента танцуващите в школите на балета са около 700 .Сформирани са във възрастови групи и се обучават от квалифицирани специалисти във всички жанрове на танцовото изкуство. Това е едно голямо предизвикателство, както за децата, така и за преподавателите- хореографи. Не закъсняват и успехите, които са признание за хореографската фантазия и трудната работа с децата и младежите. Над всичко е желанието на танцьорите да се докоснат до магията на танца и да предадат хореографското послание на ръководителите. Няма концерт в страната и в чужбина където балет „Естрея” да не се е представял на високо художествено ниво.

Какво правим

Обучаваме деца и младежи в отделни възрастови групи в различни жанрове на танцовото изкуство,като по този начин децата се запознават с богатството му.Развиваме музикалност и ритмичност у децата,работим за гъвкавостта и усъвършенстване на танцовите им способности.Тази практика води до постигане на високи резултати и богата сценично-танцова култура.Танцовото изкуство учи на всички най-важни неща:
Движение,което е изключително важно за подрастващите;
Любов,приятелства,запознанства,а най- вече танцовото изкуство учи на самодисциплина.


Как работим

Репетициите се провеждат в дадения филиал (учебно заведение),като първоначално преподавателят ги взима лично от класната стая.Започва се с типични за танците упражнения -Екзерсис,който подготвя тялото на танцуващия за натоварване.Постепенно се преминава  от прости танцови комбинации към сложни,през диагонали,които усъвършенстват въртеливостта и координацията на децата.След всички тези упражнения е ред на поставянето на танц.
След всяка репетиция децата се изпращат при родителя от вежливия преподавател,а малките танцьори от своя страна чакат с нетърпение следващата репетиция.

Постижения

През годините ТШ „Естрея“ е взимала участие в огромен брой мероприятия в страната и чужбина.Сред тях са Фолклорни фестивали в Сърбия,Гърция,Турция,Италия,Унгария,Португалия,Холандия.
Участваме всяка година в конкурсите:
 „Детски етнофестивал“ -Хасково;
„Въображение в ритъм“-София
„Конкурс за Голямата танцова награда на София“
„Национален танцов конкурс“ -Бургас
и др.
Всяка година школата организира два концерта,с които представя наученото през годината,пред публика.

Meet

Екипът TEAM

За нас

Румяна Кацарова

Гл.худ.р-л
За нас

Владислава Кацарова

Хореограф
За нас

Емил Кацаров

Хореограф
За нас

Кирил Манойлов

Хореограф
За нас

Александра Анкова

Хореограф
За нас

Калоян Петров

Хореограф
За нас

Цвета Димитрова

Помощник хореограф